Składniki 5 naantas (pokrój na 2 części) 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 2 cukinie 3 marchewki 10 grzybów shiitake 1 kawałek imbiru (2cm) 1 ząbek czosnku 1 mała papryczka chili 2 szalotki 500 g piersi z kurczaka 1 łyżeczka nasion kolendry 1 łyżeczka nasion kminku 1 kapsułka kardamonu 2 łyżki prażonego oleju sezamowego 1 łyżeczka kurkumy w proszku 300 ml bulionu warzywnego 400 ml mleka kokosowego 1 pęczek kolendry Sól świeżo zmielony czarny pieprz 1 limonka Instrukcja Czas pieczenia 35 min Papryki umyć, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Cukinię umyj, oczyść i posiekaj. Umyj, obierz i pokrój marchewki. Wytrzyj shiitake do sucha, usuń szypułki i pokrój kapelusze na ćwiartki. Obierz imbir, obierz czosnek, usuń pestki z papryczki chili i wszystko drobno posiekaj. Szalotki obrać i pokroić w kostkę. Pierś z kurczaka osuszyć i pokroić w kostkę. Kolendrę, kminek i kardamon zmiażdżyć w moździerzu. Rozgrzej olej na patelni. Podsmaż mieszankę imbirowo-czosnkowo-chili, zmiażdżone przyprawy, kurkumę i szalotkę. Dodać mięso i krótko podsmażyć. Dodaj warzywa i smaż. Wlej bulion warzywny i mleko kokosowe. Dopraw curry solą i pieprzem i gotuj przez 10 minut w średniej temperaturze. Kolendrę umyć, osuszyć i usunąć liście. Dopraw curry, napełnij przygotowane naantas i posyp kolendrą. Pokrój limonkę w plasterki i podawaj z curry.