Baking for better health

 

Aktywna rola w poprawie zdrowia publicznego

Od zarania dziejów żywność ma wpływ na zdrowie człowieka, a różnego rodaju wypieki, zwłaszcza chleb, od tysięcy lat są częścią historii ludzkości. Odgrywa integralną rolę w codziennym życiu i jest symbolem kultury i historii. Produkty piekarnicze są niezbędne i stanowią klucz do przetrwania ludzkości, będąc podstawą wielu kultur, a nawet stanowiąc formę waluty.

Zwiększone wyzwania

Uprzemysłowiona produkcja żywności, szybka urbanizacja i zmieniający się styl życia zmieniają wzorce żywieniowe. Ludzie na całym świecie spożywają więcej tłuszczów nasyconych, cukru i soli, niż jest to rekomendowane w zaleceniach żywieniowych.

Jednocześnie wraz ze zmianą nawyków ludzie spożywają mniej owoców i warzyw oraz mniej błonnika pokarmowego, szczegolniego tego pochodzącego z produktów pełnoziarnistych, który jest ważnym składnikiem zdrowej diety.

Nadmierne zaś spożywanie soli, cukru i tłuszczy nasyconych przyczynia się do wzrostu obciążenia chorobami związanymi ze stylem życia, takimi jak otyłość i cukrzyca.

 

 

 

Jeden DALY stanowi równowartość jednego utraconego roku życia w zdrowiu.

Zwiększenie pełnoziarnistości

Ponieważ 27-84% wszystkich produktów pełnoziarnistych w diecie pochodzi z chleba, skupiamy się na zwiększaniu zawartości pełnego ziarna w pieczywie pszennym i żytnim

Obniżenie zawartości soli

Ponieważ 25-35% całej soli w diecie pochodzi z chleba, zmniejszamy zawartość soli w naszym pieczywie i fast foodach

Zwiększenie błonnika

Ponieważ 14-35% całego błonnika w diecie pochodzi z chleba, zwiększymy zawartość błonnika w naszym pieczywie pszennym i bułkach typu fast food

Obniżenie wartości kalorycznych

Ponieważ kategoria słodyczy odgrywa w diecie rolę źródła energii, zmniejszamy kaloryczność naszych słodyczy i fast foodów

Nasze zobowiązania na rzecz poprawy zdrowia

 

Unibake postawiła sobie za cel wywarcie pozytywnego wpływu na poziom zdrowia publicznego poprzez ponad dwukrotne zwiększenie liczby zdrowych produktów do 2030 roku.

Przyjęliśmy następujące zobowiązania:

  • 100% naszego chleba spożywczego i chleba fast foodowego zawierać będzie co najmniej 3% błonnika, a 30% chleba pszennego zawierać co najmniej 6% błonnika
  • 33% zawartości ziarna w naszym chlebie pszennym i chlebie żytnim stanowić będzie pełne ziarno
  • Ograniczymy średnią zawartość soli w chlebie pszennym, chlebie żytnim i chlebie fast foodowym o 10%
  • 40% słodyczy zawierać będzie maksymalnie 250 kcal na porcję

Zrównoważona dieta

Klimat się zmienia, a zapotrzebowanie na żywność rośnie, w miarę jak na naszej planecie przybywa coraz więcej ludzi. Jednocześnie zdrowie jest jedną z głównych kwestii stulecia, a zdrowe nawyki żywieniowe mają ogromne znaczenie dla poprawy zdrowia ogółu populacji, a także oszczędzania zasobów na rzecz zdrowia publicznego.

Dowiedz się więcej