Viggo Schulstad założyciel marki

Mamy 150-letnie doświadczenie w tworzeniu wypieków. Łączymy tradycyjne receptury z najnowocześniejszymi technologiami pieczenia.

Historia Viggo Schulstad...

Każda firma ma swoją historię, a nasza historia sięga końca XIX wieku. Obejrzyj video i dowiedz się jak człowiek z wrodzonym perfekcjonizmem, ukształtował podstawy dla obecnie jednej z największych piekarni na świecie.

1880 - Niepewne dobrego początki

Gdy Viggo Schulstad otworzył swoją pierwszą piekarnię w Kopenhadze, nie miał zbyt dużego pojęcia o pieczywie, był młody - miał 32 lata.  Miał natomiast żyłkę do interesów. Gdy coraz więcej ludzi zaczęło przeprowadzać się do miast, wyczuł w tym doskonałą okazję. Konkurencja była jednak duża, dlatego ścieżka do sukcesu Viggo i jego piekarni nie była usłana różami. Przez niemal dekadę bez wytchnienia dążył do celu po wyboistej drodze.

1890 - Na własną rękę

Aby polepszyć jakość pieczywa, Viggo Schulstad przeniósł proces produkcji do nowych, udoskonalonych zakładów. Pożegnał się ze swoim wspólnikiem Wilhelmem Irgensem i zmienił nazwę firm ze „Store Kongensgade Bread Factory” na ‘Viggo Schulstad’s Bakeries”. Najmniej jednak, aby w pełni przerwać stagnację, musiał wkroczyć do świata nauki.

1891 - Pierwsza innowacja

W latach osiemdziesiątych XIX wieku chleb żytni wypiekano na zakwasie o wysokiej kwasowości, co nie było bardzo zdrowe. Pewnego dnia Viggo Schulstad natknął się na artykuł napisany przez chemika Christiana Ludwigsena, który twierdził, że zna sposób na upieczenie zdrowszego chleba żytniego. Wkrótce połączyli swoje siły i stworzyli chleb idealny. Piekarnia Viggo Schulstada wysunęła się na pozycje lidera w branży. Po dziś dzień jest pionierem innowacji w tej dziedzinie.

1893 - Wysokie standardy

Higiena nie była najważniejsza w piekarniach w XIX wieku. Pracownicy często przebierali się, palili i jedli w jednym pomieszczeniu. Kiedyś nie byłbyś zaskoczony, gdybyś znalazł niedopałek w swoim chlebie. Jednak Viggo Schulstad zrozumiał, że w nieuporządkowanym, brudnym środowisku nie można zrobić dobrej jakości chleba. Dlatego bezwzględnie zakazał w swoich piekarniach palenia papierosów, przeżuwania tytoniu i wyrabiania ciasta bosymi stopami. Pięć lat później inne piekarnie w kraju poszły w jego ślady

1896 - Eureka

Viggo Schulstad nie spoczął na laurach i wciąż poprawiał warunki pracy, zakładając oświetlenie elektryczne, rozbudowując obiekty sanitarne i prowadząc przyspieszone szkolenia z higieny. W tym samym czasie Christian Ludwigsen opracował rozwiązania naukowe celem wykorzystania ich w przepisach na chleb żytni. Wkrótce potem ten dynamiczny duet przedstawił światu przełomowy chleb słodowy bez zakwasu, który, jak udowodniono, pozytywnie wpływa na proces trawienia. Interes rozkwitł.

1902 - Piekarnicza rewolucja

Dwaj pionierzy zostali niedługo po tym uznani za ekspertów w dziedzinie piekarnictwa, zdeterminowanych, aby udoskonalać każdy najmniejszy szczegół produkcji. W 1902 roku Viggo Schulstad otworzył nową piekarnię wyposażoną we wszystkie najnowocześniejsze rozwiązania technologiczne dostępne w tamtym okresie, kładąc nacisk na świeże składniki, nieskazitelną higienę i warunki pracy, które wyprzedzały swoją epokę.

1917 - Załoga piekarni

W czasie I Wojny Światowej ceny surowców wystrzeliły w górę. Podczas gdy wiele firm zakończyło swą działalność, Viggo Schulstad połączył w jedno przedsiębiorstwo cztery duże kopenhaskie piekarnie. Zasady określone przez Schulstada i Ludwigsena obowiązywały we wszystkich z nich. Tak powstawała i nabierała kształtów znana nam dzisiaj marka Schulstad.

6 grudnia 1921

Viggo Schulstad zmarł w wieku 73 lat, ale jego spuścizna w postaci jakości, innowacji i dbałości o każdy szczegół przetrwała aż do dziś, dzięki wszystkim wyrobom piekarniczy, które noszą jego imię.