Kopenhaga Crush w chlebie wikingów

Przygotowanie

35 min

Podanie

10 osób

Przysmak z pieczonego buraka i falafel lub smażony kurczak w chlebie wikingów.

Przygotowanie

35 min

Podanie

10 osób

Przysmak z pieczonego buraka i falafel lub smażony kurczak w chlebie wikingów.

Składniki

  • 40 szt. (640 g) falafel premium lub smażony kurczak
  • 800 g buraków, umytych
  • Gruba sól morska
  • 10 szt. podpłomyków wikingów (Tunnbröd)
  • 2 łyżki stołowe. ocet sherry (lub ocet z czerwonego wina)
  • 4 łyżki. oliwa z oliwek extra virgin
  • 500 g surówki z marchewki z pomarańczą
  • 1 duża pomarańcza
  • 400 ml jogurtu tureckiego do podania
  • 4 łyżki. szczypiorek, drobno posiekany
  • Sól i pieprz

Instrukcja