Burger wegański z kulkami marchewkowymi

Przygotowanie

30 min

Podanie

10 osób

Burger wegańskie z kulkami marchewkowymi - propozycja burgera dla miłośników dań roślinnych 

Przygotowanie

30 min

Podanie

10 osób

Burger wegańskie z kulkami marchewkowymi - propozycja burgera dla miłośników dań roślinnych 

Składniki

  • 500 g nasion słonecznika
  • 1 kg marchewki
  • 125 g białej cebuli
  • 75 g pietruszki
  • 1 kg quinoa
  • 50 g nasion chia
  • 100 g skrobi kukurydzianej
  • 100 ml sosu sojowego
  • 10 g soli
  • 10 g pieprzu
  • 100 ml oleju słonecznikowego

 

Sos z nerkowców:

  • 450 g orzechów nerkowca
  • 6 łyżek odżywczych drożdży
  • 6 łyżek soku z cytryny
  • Sól
  • Pieprz
  • 180 ml wody

 

Pasta z awokado:

  • 5 awokado
  • 3 cytryny na sok z cytryny
  • Pietruszka (do dekoracji)

Instrukcja

Czas pieczenia

30 min

Sos z nerkowców:
Kulki marchewkowe: