Wegetariańska kanapka z pesto z buraków Przygotowanie 30 min Podanie 10 osób Przygotowanie 30 min Podanie 10 osób
Składniki 10 Pełnoziarniste bułeczki z solą morską 150 g sałatki z rukoli Pesto z buraków: 250 g burak, gotowany lub pieczony 40 g orzeszki piniowe 2 ząbki czosnku 40 g dobra oliwa z oliwek ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka soku z cytryny Warzywa korzeniowe z serem feta: 120 g ser feta, w kostkach 500 g mieszane warzywa korzeniowe 2 łyżki suszonego tymianku 2 łyżki oleju 2 łyżki sezamu 2 łyżeczki soli morskiej Instrukcja Czas pieczenia 30 min Pesto z buraków: Zmiksuj ugotowane lub upieczone buraki. Dodaj orzeszki pinii, czosnek, sól, sok z cytryny oraz olej i zmiksuj wszystko razem na równomierną masę. Daj ostygnąć. Warzywa korzeniowe z serem feta: W misce wymieszaj olej, suszony tymianek i sól morską. Dodaj warzywa korzeniowe i ser feta i mieszaj. Mieszankę układamy na blasze do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez 15 minut. Niech ostygnie. Roladki rozmrażamy zgodnie z instrukcją – można je też przez kilka minut podgrzać w piekarniku. Pokrój bułki i posmaruj je od dołu i od góry pesto z buraków. Ułóż rukolę na dolnej bułce i wypełnij ją mieszanką warzyw korzeniowych i fety. Użyj górnych bułek jako pokrywki, pokrój kanapki ukośnie i podawaj 20 trójkątnych wegetariańskich kanapek w bufecie na lunch lub kolację. WSKAZÓWKA! Zastąp buraki w pesto marchewką.